Articles Forum Firms  

Search:

Advert
User panel
Login: 
Pass: 

•  don't have an account yet ?
Expert advice
Recently Discussed
Poll
How often do you hire tools and what are they?

never
once a quarter
once a month
2-5/month
over 5 times per month
jet washer
carpet cleaner
concrete mixer
drill/drill driver/hammer
scaffolding tower
VAN
welder
other
Business
Forum

Temat:

Pytanie do plytkarzy.

Category: Building on islands » Technical help
Author Post

piotr1973
Sent: 17:22 (07.03)
Mam taki problem jezeli chodzi o klejenie plytek na sciane,ktora pomalowana jest farba emuslyjna.Do tej pory zdrapywalem ja przez co koszt mojej pracy znacznie sie wydluzal i przy tym cena byla wyzsza.Probowalem gruntowac taka sciane pva ale klej odparzyl/plytka odpadla razem z farba/Czy jest jakis skuteczny sposob na zagruntowanie takie sciany tak aby bez problemow mozna bylo klasc plytki...Pare razy na pewno ,,spalilem ,,temat gdy widzialem lazienke do zrobienia cala w emulsji.Dolozylem do tego robocizne ,,scigania,, farby i klinet mnie nie wzial.Jezeli zna ktos skuteczny sposob na zagruntowanie to czekam.Jedynie co mi przychodzi do glowy to cement z pva.Pozdrawiam.

emanuel
Sent: 23:24 (07.03)
Jest wiele mozliwosci i przy podejmowaniu decyzji nalezy wziasc pod uwage rodzaj sciany, przeznaczenie, wage plytki oraz samego klijenta.
Plytki porcelanowe czy marmurowe potrzebuja mocnego podloza ze wzgledu na swa wage. Sciana uprzednio plastrowana i pomalowana emulsja nie wytrzymie tego.
Gdybym mial taka sciane, w dodatku rowna, a do polozenia plytki ceramiczne, uzyl bym gotowych klejow do plytek na sciany. Maja te zalete, ze ich wypelniaczem jest maczka marmurowa, maja przez to miejsza ilosc wody, sa Non Slip i na cienki grzebien mozna klasc bez obaw i bez gruntowania.
Nie ufam jednak tym klejom w kabinach prysznicowych - zbyt duzo wilgoci.
Czesto tez samo zerwanie farby nie wystarcza, bo plaster, jako struktura gipsowa chlonaca wilgoc nie nadaje sie na podklad pod plytki zwlaszcza w miejscach, gdzie tej wilgoci nie brakuje czyli kolo wanien i umywalek( zakladam, ze nikt nie plastruje w kabinie prysznicowej).
Idealne podloze, to tynk cementowy, lub na sciankach dzialowych plyty cementowe ( JamesHardie, lub Aqua Panel). Wtedy mozesz polozyc kazdy rodzaj plytki z odpowiednim klejem.
Czesto o zdobyciu klijenta nie decyduje sama cena, ale sposob jej przedstawienia i sama reputacja. Jezeli klijent nie tylko chce wyremontowac lazienke, ale w dodatku chce taka, co by mu nie przeciekala, ( sa takie;) ) to gotowy jest za to doplacic. Dobrze zatem dac opcje do wyboru i porozmawiac z nim o sposobach jej zrobiania w taki sposob, by cieszyl sie lazienka prze dlugie lata. To daje przewage nad konkurecja.

piotr1973
Sent: 21:17 (08.03)
Dziekuje za odpowiedz.Jak jest wiec rada przy scianie z emulsja ale do polozenia plytki miedzy meblami kuchennymi?

emanuel
Sent: 23:34 (08.03)
Np klej gotowy firmy Dunlop Non Slip na sciany. Do kupienia np w Selco. Kosztuje £6.35 za 15 kg wiaderko. Zakladam, ze te plytki, o kotrych piszesz, to zwykla glazura. Nie mialem nigdy reklamacji. A moja firma kladla go nie raz na emulsji. Powodzenia.

buduj.co.uk © All rights reserved   tworzenie stron www